2/3
Znanje
3/4
Kondicija

Triglav (2864 m) je s svojimi 2864 metri naš najvišji vrh in hrati nacionalni simbol in ponos. Za marikaterega Slovenca je tako vzpon na triglav posebnega pomena in kot tak je razumljivo želja mnogih. Ni pa vzpon na vrh Triglava za hribov nevajenega človeka preprost in brez nevarnosti.

Triglavski dom na Kredarici.

Običajno zpon na Triglav terja 2 dni časa. Prvi dan se tipično iz Krame, Vrat ali s Pokljuke odpravimo do ene od štirih gorskih koč pod Triglavom. Verjetno največ ljudi prespi na Triglavskem domu na Kredarici, ki je tudi naša najvišja koča in tako je vzpon na Triglav z nje relativno kratek. Do koče bomo potrebovali med 5 in 6 ur zmerne hoje (okoli 1400 višinskih metrov vzpoona, odvisno od izhodišča in v kateri koči bomo prespali).
Naslednje jutro nas čaka precej izpostavljena plezalna pot, zavarovana z jeklenicami. Vzelo nam bo okoli 2 – 3 ure do vrha.

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom.

Z nekaj sreče z vremenom je z vrha moč videti vse do Jadranskega morja na jugu, do Dolomitov na zahodu in do avstrijskih Visokih Tur z Velikim Klekom na severu. Spust nazaj v dolino nam bo vzel okoli 5 ur hoje.

Vzpon na Triglav je seveda mogoč preko celega leta. Seveda pa je vzpon v času, ko je prekrit s snežno odejo, nekaj povsem drugega kot v poletnem času. Tako se večina za vzpon nanj odloči v kopnem delu leta, kar je navadno od junija do konca oktobra.

Triglav | Photo: Rožle Bregar
Triglav Summer Climb
Triglav Summer Climb
Triglav Summer Climb
Triglav Summer Climb
Triglav, Julijske Alpe | Foto: rožle Bregar