2/3, 3/3
Znanje
3/4
Kondicija

V osrčju Julijskih Alp kraljuje naš najvišji vrh, Triglav, ki je pomemben nacionalni simbolj Slovencev. Ima pa Triglav tudi eno največjih in najmogočnejših sten v širši regiji. Severna triglavska stena, imenovana tudi preprosto kar Stena, za dviga na koncu doline Vrat. Njena višina presega kilometer, njena širina pa tri.

Želja skoraj vsakega gornika, ki bi rad okusil nekaj več, je prav gotovo ta ogromen zid, kjer so se v preteklosti odvijale legendarne junaške zgodbe, v začetku prejšnjega stoletja velikokrat tudi pod vplivom nacionalnih nabojev. V Steni je bilo splezano nekj čes 100 plezalnih smeri. Veliko jih je zelo zahtevnih, dolgih in terjajo od plezalca veliko izkušenj ter znanja.

Vseeno pa ostaja nekaj legendarnih smeri, ki so pod ustreznim vodstvom dostopne tudi samim začetnikom. Zagotovo je med začetniki najbolj priljubljena Slovenska smer in za veliko ljudi tudi prva smer, ki jo preplezajo v Triglavu. Da bi zmogli čez Slovensko smer (z vodnikom!), potrebujete zgolj dobro mero kondicije, nekaj poguma in pa motivacijo. Za ostalo poskrbimo mi.

Poletna sezona

Najboljše razmere za plazanje skalnih smeri v slovenskih gorah so poleti, ko je skala suha, temperature pa prijetne. Sezona se običajno začne začetek julija, ko večina snega iz severnih sten skopni. Veliko strmejših sten je severno orientiranih. Tam so temperature za plezanje primerne do konca septembra. V oktobru so dnevi že krajši, vendar je ob toplejših dneh še vedno primerno za plezanje predvsem krajših in manj zahtevnih smeri.

Zimska sezona

Kar nekaj smeri je seveda možno plezati tudi pozimi. Na primer Slovenska smer v Triglavu je v stabilnih snežnih razmerah primerna celo za začetnike. Najboljši čas za zimsko izkušnjo v steni Triglava je pozna zima oziroma zgodnja pomlad, torej nekje med marcem in majem.

Triglav North Face