2/3
Znanje
3/4
Kondicija

Triglav (2864 m) je s svojimi 2864 metri naš najvišji vrh in hrati nacionalni simbol in ponos. Tako se v poletni sezoni nanj povzpne nepregledna množica ljudi. Zlasti za konec tedna v juliju in avgustu se na vršnem grebenu drenja neverjetno veliko ljudi.
Pozimi pa je tu čisto drug svet. Plezanje je bolj naporno in tudi tehnično bolj zahtevno. Večina jeklenic je globoko pod snegom in si z njimi ne moremo več pomagati. Hoja in plezanje v globokem snegu pa sta tudi fizično precej bolj zahtevna kot vzpon poleti. Težavnost plezanja je zelo odvisna od trenutnih znežnih razmer, ki so pogosto nepredvidljive. Vse to naredi izkušnjo pleaznja na Triglav v zimskih razmerah tako edinstveno.

Tako kot poleti, tudi pozimi vpon na Triglav traja vsaj 2 dni. Večkrat tudi 3. Navadno prespimo na koči na Kredarici, kjer nam postrežejo s toplo hrano in pijače vse leto. Če imate osnovno turno smučarsko znanje, vsam bi svetovali opraviti vzpon do koče na smučeh. Tako je vzpon bolj pester, sestop z gore pa bistveno hitrejši in tudi zabavnejši. Če pa ne smučate, pa tudi nič hudega. Navadno se bomo vzpona na smučeh ali brez lotili iz doline Krma, kjer je navadno uhojena gaz vsaj do koče na Kredarici.

 

Najboljši čas za zimski vzpon na Triglav je v marcu in aprilu. Takrat je sneg navadno že dovolj predelan za trden korak, pa tudi dan je že daljši. Če se boste odločili za vzpon na smučeh, pa priporočamo bolj marec kot april, ko snega v nižjih predelih za smuko lahko že primanjkuje. Seveda je vzpon na Triglav možen tudi v globoki zimi, vendar je takrat dan precej kratek, razmere pa pogosto bolj neizprosne.

Triglav Winter Climb