2/3
Znanje
3/4
Kondicija

Izraz gorništvo zajema širok nabor aktivnosti kot so plezanje, turno smučanje, pohodništvo, krpljanje ali celo gorsko kolesarstvo. S klasičnim zimskih gorništvom imamo v mislih predvsem tehnično lažje gorske ture v zimskig razmerah. Poleg ostale osnovne gorniške opreme bomo za tako turo tipično potrebovali še klasičen (pohodniški) cepin ter dereze. Ne potrebujete pa predhodnih izkušenj. Radovednost, motivacija in nekaj avanturističnega duha so dovolj. Za vse ostalo poskrbimo mi.

Ture bodo povsem prilagojene vaši kondiciji, znanju, željam in pa seveda trenutnim razmeram na terenu. Lahko so dolge zgolj nekaj ur, ali pa večdnevne odprave. Spodaj najdete zgolj nekaj primerov takih tur:

 

Triglav (2864 m)

Triglav je brez dvoma najbolj oblegana gora v naših gorah. Velika večina se nanj vzpne v poletnem času. Pozimi pa je triglav nekaj čisto drugega. Na gori ni gneče in tako je izkušnja po našem mnenju intenzivnejša.


Jalovec (2645 m)

Jalovec je ena bolj markantnih gora, še zlasti njena silhueta iz doline tamar nas ne pusti ravnodušne. Verjetno je tudi zaradi tega upodobljena v grbu Planinske zveze Slovenije.


Prisank (2547 m)

Prisank (ali Prisojnik) se nahaja nad najvišjim cestnim prelazom v Sloveniji, Vršičem. Najbolj je znan po Ajdovski deklici, ki jo je narava v neverjetne detajle sklesala v njegovo severno steno. Nad to kamnito umetnijo se nahajata dve ogromni naravni okni, skozi katera lahko splezate.


Grintovec (2558 m)

Grintovec je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Poleti velja za enega tehnično lažje osvojljivega dvatisočaka. Pozimi pa je njegovo, pogosto poledenelo vršno pobočje lahko zelo nevarno.

 

Prave zimske razmere v gorah imamo lahko že sredi novembra in trajajo tja do srede ali konca maja. Količina snega pa je od sezone do sezone lahko zelo različna. Včasih ga je že v začetku decembra dovolj za resno turo smuko, včasih pa je skoraj povsem suho tja do sredine januarja.

Winter Mountaineering
Winter Mountaineering
Winter Mountaineering
Winter Mountaineering
Winter Mountaineering
Winter Mountaineering
Winter Mountaineering