1/3
Znanje
3/4
Kondicija

Doživite dve največji gorski skupini Slovenia, Kamniško-Savinje ter Julijske Alpe. Program je izbran tako, da je primeren za začetnike in za udeležbo ne potrebujete kakšnih posebnih gorniških izkušenj.

Kamniško – Savinjske Alpe, Foto: Marko Prezelj

Začetek v Kamniško-Savinjskih Alpah

V prvih dveh dneh našega izleta bomo raziskali severno stran Kamniško-Savinjskih Alp nad Logarsko dolino.

Nadaljevanje v Julijcih

Preostanek ture se bomo osredotočili na naše največje gorstvo, Julijske Alpse. Prvi dan si bomo privoščili nekaj lenobe. Obiskali bomo dolino Vrat in si ogledali slap Peričnik ter mogočno severno steno Triglava. Z Bohinja bomo začeli naše 3 dnevno potepanje in raziskovanje po Dolini Triglavskih jezer. Zadnji del ture bo spust v slikovito dolino Soče.

Mountain goat in the Julian Alps | Photo: Marko Prezelj
Gams | Foto: Marko Prezelj

Pohodna tura je idealna za aktivne ljudi ki bi radi svoj čas preživeli v naravi. Posebnih izkušenj ne potrebujete, je pa potrebna osnovna fizična pripravljenost. Ture bodo ob zmernem tempu dolge med 5 in 7 ur, kjer se bomo na dan povzpeli med 500 in 800 višinskih metrov.

Program

1. dan:  Spoznajte Kamniško-Savinjske Alpe

Kamniško-Savinjske Alpe, Foto: Marko Prezelj

Ture v gorah je navadno dobro začeti že zgodaj zjutraj. Zapeljali se bomo v zeleno Logarsko dolino na severni strani Kamniško-Savinjskih Alp. Pot nas bo peljala po čudovitih gozdovih na Logarsko dolino in na koncu ture se bomo namestili v preprosti, a udobni gorski koči. 

Vzpon: 600 m

2. dan: Dan nad Logarko dolino

Po zajtrku v koči bomo s turo nadaljevali v gorah nad Logarsko dolino. Opcij je kar nekaj, za točno katere se bomo odločili pa je odvisno tudi od vas in od vremena. Kosilo si bomo privoščii v eni izmed koč, preden se bomo odpeljali proti naši naslednji destinaciji, Julijskim Alpam.

Vzpon: 600 m

3. dan: Okus po Julijskih Alpah

Triglav North Face
Triglavska severna stena | Foto: Aleš Česen

Prvi dan Julijskih Alps bomo preživeli nekoliko bolj sproščeno in si tako nabrali moči za zadnje tri, fizično zahtevnejše dni. Kljub pa bomo vseeno malo pretegnili noge. Izlet nas bo paljal v največjo alpsko dolino, dolino Vrat. Po manj znani poti si bomo na zanimiv način ogledali slap Peričnik, nato pa se sprehodili še do pod mogoče Severne triglavske stene. 

4. dan: nad Bohinjskim jezerom

Bohinj Lake
Bohinjsko jezero | Foto: Rožle Bregar

Tokrat bo naše izhodišče Planina Blato nad Bohinjskim jezerom. Prek več tradicionalnih visokogorskih pašnikov in planin nas bo pot peljala na rob dolina Triglavskih jezer, od koder se spustimo do Koče pri Triglavskih jezerih. Koča stoji tik ob Dvojnem jezeru in jezeru Močivec.

Vzpon: 700 m

5. dan: Dolina Triglavskih jezer

Malo krajši, a verjetno nejveličastnejši dan ki nas bo popeljal po Dolini Triglavskih jezer. Dolina je brez dvoma ena bolj romantičnih kotičkov naših Alp. Mnogi jo poznajo tudi pod imenom Dolina sedmerih jezer, čeprav je vseh jezer pravzaprav deset. Vsa jezera so del sistema istega vodnega toka, povezana pod zemljo. Voda iz jezer se na koncu izsteka kot mogočen slap Savica na koncu Bohinjske doline in napaja Bohinjsko jezero samo.

Vzpon: 450 m

6. dan: dolina Soče

Soča River Valley
Dolina reke Soče | Foto: Rožle Bregar

Z Zavaske koče, kjer bomo prespali, bomo sestopili v dolino Soče. Tam si bomo ogledali njen slikovit izvir in obiskali Kakčevo domačijo. 

 

 Datumi

Začetek ture: nedelja, 18. avgust 2019
Zadnji dan ture: petek, 23. avgust 2019

Cena

1300 EUR na osebo

Cena vključuje stroške vodenja in vodnika, nastanitev v hotelu (2 noči, 3*), nastanitev v gorskih kočah (3 noči) ter prevoz po programu.

Cena ne vključuje kosil, pijač, zavarovanj, morebitnega najema potrebne gorniške opreme ter prihoda/odhoda to začetne in zaključne točke ture, ki bo točno določena naknadno.

Triglav North Face
Peričnik Falls | Photo: Marko Prezelj
Peričnik Falls | Photo: Marko Prezelj
Triglav Seven Lakes
Triglav Seven Lakes
Mountain goat in Julian Alps | Photo: Marko Prezelj
Triglav Seven Lakes
Klemenča Jama Hut